Actualiteit
De Omgevingswet treedt in werking op 1-1-2022. Door de Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) is een roadmap opgesteld waarin de belangrijkste mijlpalen zijn beschreven richting de inwerkingtreding. Gemeenten gebruiken deze als leidraad om zich voor te bereiden en te plannen wanneer een resultaat ‘moet’ zijn bereikt of een activiteit ‘moet’ zijn gestart.
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is voorwaardelijk voor de uitvoering van de Omgevingswet. In de loop van 2021 komt de productieversie beschikbaar. De tijd tot livegang wordt gebruikt voor het oefenen en opdoen van ervaringen. Inmiddels zijn de meeste gemeenten aangesloten op de pre-omgeving van DSO en is de integratie van de VTH, RO en STTR-software in volle gang (Vergunningverlening, toezicht en handhaving, Ruimtelijke ordening respectievelijk Standaard toepasbare regels).
Met de Omgevingswet wordt een splitsing gemaakt in ruimtelijke en technische regels voor bouwactiviteiten. Ruimtelijke regels worden vastgelegd in het omgevingsplan. Vergunningplichten hebben dan alleen nog betrekking op technische regels.
De knip in de regels voor bouwactiviteiten is een voorwaarde voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). De inwerkingtreding van de Wkb is, in overeenstemming met de Omgevingswet verplaatst naar 1-1-2022.
Direct werken volgens de Omgevingswet
Centric biedt samen met haar partners een compleet porfolio voor de fysieke leefomgeving. In de volgende afbeelding zie je met wie wij samenwerken. Tevens zie je beknopt de belangrijkste ontwikkelingen van de online-dienst ‘Centric Leefomgeving’ voor vergunningverlening, (mobiel) toezicht en handhaving (VTH).
Centric Leefomgeving is een SaaS-oplossing waarin veel koppelingen standaard al gelegd zijn zodat je hier direct gebruik van kan maken. Koppelingen zijn al gebaseerd op de principes van Common Ground. Het gebruik van gestandaardiseerde API’s stelt je in staat gegevens direct uit de bron te gebruiken. Waar het werken met API’s nog niet mogelijk is maak je gebruik van standaard uitwisselformaten (StUF).
Met Centric Leefomgeving werk je vanaf de eerste dag digitaal en zaakgericht, ben je aangesloten op het DSO en zijn je processen standaard ingericht volgens vigerende wetgeving en de Omgevingswet. Hiermee voldoe je direct aan de voorwaarden om te kunnen werken volgens de Omgevingswet.
Actualiteit
Uitvaartverzorgers wensen hun aanbod uit te breiden met nieuwe uitvaarttechnieken als cryomeren en resomeren, deze worden naar verwachting wettelijk toegestaan. Dit is echter nog niet het geval en we hopen dat dit in 2021 wel wordt toegestaan.
Gemeenten hebben aangegeven ook buiten kantooruren de burger te willen faciliteren, wij hebben een partner gevonden waarmee dit mogelijk is. De partner maakt afspraken met de burger en vult deze in de agenda in, waarna dit opgestuurd wordt naar Centric Begraven. In 2021 staat hiervoor een Proof of Concept op de planning.
In het kader van Common Ground zijn voor Centric Begraven o.a. de ontwikkelingen in het kader van Haal Centraal relevant. In 2020 zijn deze ontwikkelingen verder gerealiseerd en uitgebreid met nieuwe functionaliteit. Zo is in overleg met de VNG de BRP-API uitgebreid en zijn extra elementen toegevoegd. Waar het eerder binnen deze API niet mogelijk was te zoeken op overledenen is dit nu wel mogelijk gemaakt, wat voor Centric Begraven van essentieel belang is om de API te kunnen gebruiken. In 2021 wordt hier een vervolg op gegeven.
Key2Begraven is omgezet naar een SaaS-oplossing (Centric Begraven) en wordt op dit moment nog zowel als SaaS als on-premises geleverd. Nieuwe functionaliteit wordt op basis van SaaS beschikbaar gesteld. Wij nodigen onze on-premises klanten van harte uit de overstap naar SaaS te maken.
Actualiteit
Centric ontwikkelt samen met softwarebedrijf Qualogy de opvolger van Key2Parkeren: Centric Parkeren. Met de SaaS-oplossing Centric Parkeren bieden wij u een gebruikersvriendelijk pakket met een moderne look-and-feel. De oplossing biedt niet alleen alle benodigde functionaliteit voor de parkeerprofessionals, maar beschikt ook over een eenvoudig te gebruiken selfservice portaal voor burgers en bedrijven. Daarnaast voorziet deze nieuwe en moderne oplossing in alle relevante koppelingen, zowel binnen de gemeente als met ketenpartners. Kortom een pakket waarmee u uw burgers en bedrijven nog beter kunt bedienen.
In het voorjaar van 2021 stappen de eerste Key2Parkeren klanten over op Centric Parkeren. Voor 31 december 2021 migreren we de overige klanten naar Centric Parkeren, waarna per 01-01-2022 de ondersteuning op Key2Parkeren stopt.
Actualiteit
De basisregistraties in het fysieke domein vragen om een doorontwikkeling om bestaande knelpunten in de inwinning, het gebruik en het beheer van gegevens te verhelpen en maatschappelijke opgaven het hoofd te bieden. Centric Objectregistratie combineert de afzonderlijke basisregistraties tot een samenhangende objectregistratie en vormt hiermee een efficiënte, consistente en gebruiksvriendelijke oplossing die volledig vanuit de kaart werkt.
Voor de doorontwikkeling van de basisregistraties in het fysieke domein en voor de uitvoering van de nieuwe Omgevingswet is een completere informatiepositie, gebaseerd op een ondubbelzinnige set basisgegevens, een randvoorwaarde. Centric biedt samen met haar partners een compleet portfolio gericht op zowel de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen), BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie), WOZ (Wet waardering onroerende zaken), BRK (Basisregistratie Kadaster) en de Omgevingswet. De procesgang voor deze werkvelden wordt op basis van aanbevelingen uit o.a. DiS-Geo (Doorontwikkeling in Samenhang van de geo-basisregistraties) ten behoeve van de SOR (samenhangende objectenregistratie) verder geoptimaliseerd. Centric Objectregistratie zorgt voor een eenduidige opslag van gegevens gebaseerd op de principes van Common Ground, biedt inzicht en overzicht en is eenvoudig te beheren. Domein specifieke vernieuwingen worden natuurlijk niet vergeten. Dit bespaart gemeenten veel tijd en investeringen om inzicht te krijgen in geplande of doorgevoerde veranderingen in de fysieke leefomgeving.