Actualiteit
De belangrijkste ontwikkelingen die wij in het algemeen, naast de ontwikkelingen binnen de specifieke deeldomeinen, binnen het sociaal domein zien zijn:
1. Efficiënte bedrijfsvoering
2. Meer doen met data
3. Regievoering & integrale klantbenadering
Efficiënte bedrijfsvoering
Wij zien een verschuiving van administratief werk naar meer inhoudelijk werk voor de inwoner. En een tendens dat administratieve medewerkers bij uitdiensttreding niet meer worden vervangen. Dit kan alleen wanneer het administratieve werk wordt vervangen door verdere automatisering en meer selfservice voor de inwoner. Met dit laatste wordt werk van de consulent uit handen genomen door het voorwerk over te laten aan de inwoner. Ook verwachten wij dat door meerdere informatiebronnen met elkaar te koppelen informatie makkelijker en sneller voorhanden is en onnodig handwerk tot een minimum wordt beperkt.
De belangrijkste ontwikkelingen binnen Centric om de efficiëntie van bedrijfsvoering verder te verbeteren zijn;
• digitale dienstverlening;
• en automatiseren van repetitief administratieve handelingen.
Digitale dienstverlening is uiteraard meer dan alleen het efficiënter maken van de bedrijfsvoering. Het gaat met name om de burger regie geven over zijn eigen informatie en de trend om gegevens digitaal uit te wisselen. Wij ondersteunen gemeenten in deze transitie met onze eDiensten.
Wat wij hebben gemerkt is dat met name het snel verkrijgen, gebruiken en delen van informatie een belangrijke rol speelt. Voor de inkomenspositie van een inwoner is dit essentieel, want het te laat doorvoeren van een wijziging in de inkomenssituatie kan leiden tot financiële problemen.
Het Inlichtingenbureau (IB) is hiervoor een pilot ‘doorlevering inkomensgegevens’ gestart en deze zou kunnen bijdragen aan het sneller wijzigen van de inkomenssituatie. Het komende jaar wordt dan ook aandacht besteed aan het sneller ontvangen van informatie van de bron (werkgever). Samen met het IB, gemeenten en sociale diensten onderzoeken wij hoe wij deze oplossing vorm kunnen geven.
Daarnaast onderzoeken wij de mogelijkheid om aan te sluiten op de digitale kluis voor uitwisseling van informatie. Dit is een persoonlijke digitale kluis waar inwoners al hun digitale informatie veilig kunnen opslaan en delen. Hiermee krijgt de inwoner weer extra regie.
Bij het onderdeel Werk & Inkomen lees je meer over de ontwikkelingen van onze eDiensten.
Voor het verder automatiseren van werk onderzoeken wij de mogelijkheid om gebruik te maken van virtuele robots die werk uit handen kunnen nemen. Deze techniek wordt Robotic Process Automation (RPA) genoemd. Deze virtuele robot kan repeterende administratieve handelingen overnemen van een medewerker, zodat er meer tijd over is voor inhoudelijk werk. RPA zal in 2021 worden ingezet om de Suites voor het Sociaal Domein te koppelen met InSZicht van Maxdoro op het gebied van handhaving sociaal domein.
Tenslotte wordt er hard gewerkt aan het verbeteren van de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Hier lees je meer over bij de onderdelen ‘Toegankelijkheid’ en ‘SaaS transitie’.
Meer doen met data
De meeste gemeenten bezitten een schat aan data en kunnen vaak meer waarde uit deze gegevens halen dan nu het geval is. Zij kunnen deze bijvoorbeeld nog onvoldoende inzetten om richting te geven aan de uitvoering. Wij krijgen daarom ook steeds meer vragen om te helpen bij het benutten van beschikbare data, waaronder het datagedreven werken.
Wij verwachten dat dit in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaat spelen bij het evalueren en (her)ontwerpen van beleid. Dit kan een wapen worden in de strijd tegen overschrijdende zorgkosten binnen het sociaal domein. Door inzicht in deze materie kun je preventieve middelen veel gerichter inzetten en hun effectiviteit meten.
Gerelateerd hieraan zijn wij bovendien een pilot gestart voor het aanbieden van Process Mining, een proces waarmee we organisaties met behulp van data helpen inzicht te verkrijgen in hoe processen daadwerkelijk worden uitgevoerd en waar er verbeteringen mogelijk zijn.
In 2021 gaan wij deze ontwikkelingen verder vormgeven. Wij zullen je gedurende het jaar hiervan op de hoogte houden.
Regievoering & Integrale Klantbenadering
Een uitdaging voor gemeenten, al sinds de decentralisaties, is het regie hebben op de hulpverlening en de klant holistisch ondersteunen. Wij zien gemeenten hier op verschillende wijze mee omgaan en soms terugkomen op bijvoorbeeld een integrale klantbenadering vanuit het wijkteam. Dé werkwijze in regievoering en integrale klantbenadering bestaat helaas niet. Wij verwachten dat dit de komende jaren een punt van discussie blijft.
SaaS Transitie
Toen de coronacrisis ons hard raakte begin 2020 werd het belang van thuis- en locatie-onafhankelijk werken snel duidelijk. Wij werken dan ook hard door aan het omvormen van de bestaande oplossingen naar SaaS-oplossingen.
De eerste grote stap hierin is de nieuwe en sterk verbeterde web-gebaseerde variant van de beheermodule voor de Suites voor het Sociaal Domein (voorheen Beheer C/S), die naar verwachting in mei 2021 beschikbaar zal komen. Hiermee wordt de grootste resterende afhankelijkheid van het werkstation weggenomen, zodat het eenvoudiger en goedkoper wordt om locatie-onafhankelijk te kunnen werken. Dat daarmee meteen een sterk verbeterde functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid wordt geboden is uiteraard een zeer mooie bijkomstigheid.
Naast de vernieuwde beheermodule is ook een Centric-brede oplossing voor documentvorming in SaaS in ontwikkeling. Deze zal in combinatie met onze Suites voor het Sociaal Domein gefaseerd vrij worden gegeven, met een eerste verwachte release in mei 2021.
Tenslotte wordt op korte termijn ook aangesloten op de nieuwe cloud variant van DIS, zodat ook centrale invoer, scannen, registratie, printen en beheer van documenten in de cloud kan worden aangeboden.
Met deze drie oplossingen zijn de Suites al SaaS-gereed. Na deze release wordt de oplossing verder geoptimaliseerd voor SaaS. Hieronder vallen functionele uitbreidingen, maar ook verbetering van snelheid, stabiliteit en kostenefficiëntie. Meer informatie over onze overall strategie met betrekking tot SaaS vind je hier.
De eDiensten voor het Sociaal Domein en onze Suite4Sociale Regie worden overigens al als SaaS-oplossing aangeboden.
Common Ground
Zoals geschetst in het position paper waarin Centric de visie op Common Ground uiteenzet, zullen wij voor de ontsluiting van onze oplossingen inzetten op de ontwikkeling van API’s. Voor ontsluiting van gegevens vanuit de Suites voor het Sociaal Domein hebben wij al een aantal verzoeken gekregen en tegelijk zijn wij proactief aan de slag om via API’s functionaliteit en gegevens te ontsluiten. Momenteel ontwikkelen wij API’s samen met klanten in een proeftuinopstelling en werken we tegelijk aan een platform voor het beschikbaar stellen van deze API’s. Wanneer er meer duidelijk wordt over welke API’s beschikbaar komen en een planning, zullen wij deze informatie delen.
Meer informatie over onze overall strategie met betrekking tot Common Ground vind je hier.
Security & Privacy
In het kader van privacy binnen de Suites voor het Sociaal Domein is in 2020 een intern assessment gedaan vanuit de verschillende deelgebieden (Werk, Inkomen, Zorg en Jeugdzorg). Daaruit is gebleken dat ten aanzien van het verwerken van persoonsgegevens in de algemene zin geen noemenswaardige hiaten aanwezig zijn.
Wel is een verbetering mogelijk op de gegevens die in de schermen getoond worden. Er is voorzien dat in 2021 een start wordt gemaakt met het herontwerp van de dossierschermen en het zoekscherm van personen. Deze ontwikkeling zal worden gedaan met privacy-by-design uitgangspunten. Er wordt daarbij zeker rekening gehouden met de wens van organisaties om binnen bepaalde grenzen een eigen vrijheid hierop toe te passen.
Op het gebied van beveiliging gebruikt Centric voor haar SaaS-applicaties al jaren HelloMe als authenticatiemiddel (AIM). In aanloop naar de verSaaSing van de Suites voor het Sociaal Domein zal HelloMe de huidige wijze van gebruikersbeheer gaan vervangen.
Meer informatie over de wijze waarop wij binnen Centric omgaan met security en privacy vind je hier.
Archivering & datavernietiging
In 2017 was Centric een van de eerste partijen die binnen haar oplossing voor het Sociaal Domein al een geïntegreerde oplossing bood voor vernietiging op basis van wet- en regelgeving en de daar bijhorende bewaartermijnen. In de daaropvolgende jaren is deze functionaliteit bijgeschaafd en uitgebreid.
Ook in 2021 en verder zal hierop ontwikkeling plaatsvinden, waarbij de nadruk zal komen te liggen op ontwikkelingen in wet- en regelgeving en het verkrijgen van een beter inzicht in de voor vernietiging in aanmerking komende gegevens.
Ook zal er aandacht worden besteed aan een integrale sturing op deze vernietiging. Het eerste voorbeeld daarvan is de koppeling tussen de Suites voor het Sociaal Domein en DIS 2.0, die ervoor zorgt dat de juiste documenten en bijbehorende gegevens in beide oplossingen worden opgeschoond volgens de wettelijke regels en richtlijnen.
Meer informatie over de wijze waarop wij binnen Centric omgaan met archivering en datavernietiging vind je hier.
Toegankelijkheid
Enige tijd geleden zijn wij begonnen met de ontwikkeling van een Centric brede stijl, waarmee elke oplossing een zoveel mogelijk gelijke look & feel krijgt. Hierin worden ook de richtlijnen van de WCAG 2.1 verwerkt, die zorg moeten dragen voor een goede toegankelijkheid van webapplicaties voor mensen met een beperking. Door zoveel mogelijk aansluiting te zoeken bij deze richtlijnen garanderen onze applicaties een goede toegankelijkheid voor zowel medewerkers als inwoners die hier gebruik van maken. Voor meer informatie over deze richtlijnen en hoe wij hier vanuit Centric op acteren verwijzen wij naar het onderdeel Toegankelijkheid binnen dit Productbeleid.
De nieuwe beheermodule van de Suites komt in 2021 op basis van deze uitgangspunten beschikbaar, daarna komen de Suites zelf aan de beurt en onze andere oplossingen voor het Sociaal Domein.
Innovatie
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan ontsluiting van gegevens vanuit de Suites voor het Sociaal Domein via API’s. Hiervoor hebben wij al een aantal verzoeken gekregen en tegelijk zijn wij proactief aan de slag om via API’s functionaliteit en gegevens te ontsluiten. Met het bieden van deze API’s kunnen oplossingen sneller en eenvoudiger worden gekoppeld, ook waar er momenteel nog geen koppeling bestaat.
Zoals hiervoor al aangegeven onder Common Ground ontwikkelen wij API’s samen met klanten in een proeftuinopstelling en werken we tegelijk aan een platform voor het beschikbaar stellen van deze API’s.
Daarnaast onderzoeken wij eerder bewezen innovaties die al worden toegepast binnen onze andere oplossingen. Waar deze meerwaarde hebben voor de Suites zullen deze worden overgenomen.