PRODUCTBELEID LOKALE OVERHEID 2017 | 2018

Hybrid cloud: uw eigen ideale mix van public en private

Nu steeds duidelijker wordt wat er mag en kan met publieke clouddiensten, zien we de vraag ernaar toenemen. Centric levert private clouddiensten voor situaties waar data een rol speelt met een risicoklasse 2 of hoger. En waarvoor volgens de Wet op de bescherming persoonsgegevens (Wbp) een bewerkersovereenkomst moet worden opgesteld, gebaseerd op de bewerkersovereenkomst van de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD). Het combineren van publieke en private clouddiensten biedt kansen om compliant te blijven waar het moet en schaalvoordeel te benutten waar het kan.

Publieke clouddiensten zoals Office 365 zijn aantrekkelijk gezien de kosten en de toegankelijkheid van gegevens. Ze kunnen eenvoudig worden gecombineerd met de workspaces die vanuit een private cloud worden geleverd. Centric kan organisaties helpen om met een risicoanalyse te bepalen welke gegevens geschikt zijn om in het publieke deel van de cloud te plaatsen. De Europese wetgeving die per 1 januari 2016 van kracht is, eist nog meer zorgvuldigheid van zowel de Verantwoordelijken als de Bewerkers (termen die worden gebruikt door het College Bescherming Persoonsgegevens). Centric heeft ervaring met migraties naar Office 365 bij kleine én grote organisaties, zodat we ook u hierin van dienst kunnen zijn. Verder is er onze kennis van werkplekbeheer en Windows 10, ideale oplossingen waarmee u overal bij uw gegevens kunt en waarvoor wij de cloudintegratie verzorgen. Deze diensten zijn beschikbaar onder de naam Hybrid Workspace.

Ook rekenkracht, opslag en databasemanagementsystemen zijn te combineren met private clouddiensten. Vooral in situaties waar tijdelijk capaciteit nodig is kan dat kostenbesparing en doorlooptijdverkorting opleveren. Voorbeelden hiervan zijn implementatieprojecten waar tijdelijk extra capaciteit nodig is, het behandelen van achterstanden in de uitvoering en het testen van applicaties. Een complex, hybride speelveld. Om u grip te geven op de hybride cloud, biedt Centric het Hybrid Cloud Assessment. Ons assessment bestaat uit een gefaseerde aanpak, waarmee u binnen enkele dagen over een roadmap beschikt. Deze clouddiensten zijn beschikbaar onder de naam Hybrid Datacenter.

De grote partijen op cloudgebied, zoals Google, Microsoft en Amazon, werken voornamelijk vanuit het cloud-first-principe: nieuwe en verbeterde technologie komt eerst beschikbaar in de cloud en na bewezen te zijn ook voor installatie in eigen datacenters en kunnen daarmee als private clouddienst beschikbaar worden gemaakt. Zakelijke toepassingen blijven op deze manier compliant met wetgeving op het gebied van persoonsgegevens. Centric speelt hierop in door u deze combinatie te bieden en te laten profiteren van een hybride cloudomgeving. In uw tempo kunnen we het aandeel aan publieke clouddiensten aanpassen aan de behoefte, zowel op- als afschalen hiervan.

Hybrid cloud is geen puur technische aangelegenheid. Het is zaak om tactisch en strategisch om te gaan met de kansen van zowel private als publieke clouddiensten. Centric helpt u graag met een korte, middellange en langetermijnstrategie op het gebied van cloud.