Actualiteit
Binnen het financiële domein van organisaties zien we dat de overgang naar het werken op afstand soepel is verlopen.
De ontwikkelingen in de markt laten zien dat onderwerpen zoals datamining en datagedreven werken prominent naar voren komen. Er is een groeiende belangstelling voor het automatisch uitwisselen van gegevens via technische en functionele standaarden. Dit wordt versterkt door de diverse aan Common Ground gerelateerde activiteiten die in ontwikkeling zijn. Binnen het financiële domein vernieuwen we de koppelingen op basis van API’s/webservices. De webservice Betalen en invorderen, waar steeds meer leveranciers op aansluiten, is hier een mooi voorbeeld van. Binnen de factuurstroom zien we het aandeel e-Facturen steeds meer toenemen. Voor een optimale verwerking van e-Facturen van energieleveranciers ontwikkelen we aanvullende software om ook dit proces zo optimaal mogelijk te faciliteren vanuit de financiële applicatie.
Er zijn steeds meer organisaties die ervoor kiezen om de software vanuit de cloud te gebruiken. Op deze wijze heb je geen omkijken meer naar het operatoneel houden van de software en de veiligheid van de server, de focus kan volledig op de uitvoering en bewaking van de financiën worden gelegd. Met Key2Financiën is werken vanuit de cloud nu al mogelijk, daarnaast zijn wij begonnen met de transitie van Key2Financiën richting Software as a Service (SaaS). Voor meer informatie over ons algemene beleid op dit punt verwijzen wij graag naar de specifieke tekst over onze SaaS-strategie.
Interview Antoine van de Kamp, Functioneel beheerder Gemeente Berkelland.
Actualiteit
Het uitwisselen van gegevens met (bron)administraties speelt een steeds belangrijkere rol. Het digitaal verwerken van subsidieaanvragen stelt steeds hogere eisen aan de veiligheid en traceerbaarheid. In het kader van de diverse Common Ground activiteiten brengt het aansluiten via API’s een vernieuwingsslag teweeg.
De behoefte om software vanuit de cloud te gebruiken is duidelijk zichtbaar. Voor Key2Subsidies is het vooronderzoek afgerond wat gedaan moet worden om deze oplossing als Software as a Service (SaaS) te kunnen leveren. Inmiddels worden de eerste stappen in de daadwerkelijke ontwikkeling gezet. Kijk voor meer informatie over de transitiestrategie van Centric richting SaaS naar de algemene toelichting op dit onderwerp binnen dit Productbeleid.
Het recent ontwikkelde Subsidie-dashboard in Cognos biedt de gebruikers meer inzicht, en de mogelijkheid sneller trends te signaleren.
Actualiteit
Op het gebied van HR-beleid bij gemeenten zien we vijf trends waarop wij inspelen:
- Opgavegericht werken en regie bij de medewerker
- Bredere scope aanbestedingen voor eHRM
- HR-systeem in een breed ecosysteem
- Het nieuwe werken
- Diversiteit en toegankelijkheid
1. Opgavegericht werken en regie bij de medewerker
Er komt steeds meer het besef dat medewerkers het best presteren als zij in hun kracht werken en voortdurend worden uitgedaagd zonder traditionele top-down sturing en strakke functiebeschrijvingen. Daarnaast veranderen eisen die aan medewerkers gesteld worden snel en moeten medewerkers vitaal blijven om zo duurzaam inzetbaar te zijn. Centric heeft hiervoor Motion Talent toegevoegd aan het portfolio. Via de module Motion Talent neemt de medewerker verantwoordelijkheid voor zijn/haar eigen ontwikkeling. Daarnaast vindt hij/zij de benodigde trainingen in Motion Academy van partner Studytube, het meest complete leerplatform voor organisaties.
2. Bredere scope aanbestedingen voor eHRM
De scope voor aanbestedingen wordt breder en de eisen en wensen talrijker. De scope bestaat tegenwoordig uit de gehele employee journey, van het reageren op een vacature tot en met nazorg na het vertrek én steeds meer functionaliteit voor de administratie en ontwikkeling van medewerkers. Ook de technische en contractuele eisen in aanbestedingen worden steeds scherper geformuleerd. Best Value Procurement, even een trend in inkoopland waarbij leveranciers hun toegevoegde waarde presenteren, komt nauwelijks meer voor.
3. HR-systeem in het ecosysteem
Het HR-systeem is in de meeste organisaties ‘eigenaar’ van de (externe) medewerker en daarmee een spil in het ecosysteem voor medewerkers en gebruikersinformatie naar andere systemen. Historisch is veel van de integratie file based. Organisaties werken aan modernisering van hun IT-landschap en werken aan een API-infrastructuur voor de integratie van het HRM-systeem in het ecosysteem. Centric ontsluit Motion door middel van API’s en sluit hiermee aan op de Common Ground principes.
4. Het nieuwe werken
De trend richting flexibel werken is door Corona enorm versneld. Medewerkers zullen voor een groot deel thuis blijven werken; kantoor zal een ontmoetingsplaats worden zonder vaste werkplekken. Dit zal impact hebben op regelingen zoals de vaste reiskostenvergoeding. De digitalisering van processen zal versneld worden. Arbeidscontracten worden niet meer geprint en verzonden, maar vanuit een workflow voor digitale ondertekening aangeboden en automatisch opgeslagen in het Digitale Personeels Dossier.
5. Diversiteit en toegankelijkheid
Gedreven door maatschappelijke trends, versterkt door overheidssturing zoals de participatiewet, zullen organisaties steeds meer aandacht besteden aan diversiteit van hun personeelsbestand. Dit zullen we onder meer ondersteunen via onze rapportage in HR Analytics, met tools voor competentie gebaseerd werven in Motion Recruit en ondersteuning van toegankelijkheidseisen voor ons HR-systeem.
Actualiteit
Technologische ontwikkelingen en veranderende verwachtingen van de burger stellen nieuwe eisen aan de communicatie van de lokale overheid. Deze communicatie is voor een deel gebaseerd op cijfers die het doen en laten van de overheid inzichtelijk maken. Dezelfde cijfers zijn tevens de basis van de bedrijfsvoering en interne informatievoorziening. Transparantie van processen en besluitvorming, de kwaliteit van de dienstverlening en het rapporteren over prestaties, stellen hoge eisen aan de opslag en interpretatie van gegevens.
De beschikbaarheid van externe data biedt nieuwe uitdagingen. Niet alleen neemt de hoeveelheid data toe, maar ook de kans op verschillende interpretaties van de werkelijkheid. Data-exploratie, het ontdekken van verbanden in uiteenlopende gegevensverzamelingen, is een nog vrijwel onontgonnen gebied. Steeds belangrijker wordt het voorspellend vermogen van gegevensanalyses. Van scenario’s doorrekenen tot verbanden ontdekken met behulp van kennistechnologie en statistische rekenmodellen. Dit alles geeft meer grip op de toekomst.
Voor een uitgebreidere toelichting op onze visie en strategie met betrekking tot datagedreven werken kijk je naar onze algemene toelichting hierop binnen dit Productbeleid.